Jag har inte glömt er

Som jag skrev i rubriken så har jag inte glömt bort er. 

Nu har säsongen på fjället tagit slut och alla har åkt hem till sina "riktiga" liv. Vad är då ett riktigt liv? Jag har många gånger fått frågan: "Vad gör du på riktigt?" när jag säger att jag jobbar på fjället. Det är tydligen många som tror att det inte finns något fjäll på sommaren.

Är det ett riktigt liv man lever om man jobbar 9-5 jobb inlåst på ett kontor framför en dator och telefonen i handen? Man har 5 veckor semester som kostar en månadslön eller två. Sitter i köer/i tunnelbanan eller bussen till och från jobbet tillsammans med andra lagom stressade människor? Sen när man jobbat klart ska man köra barnen till hockeyn/fotbollen/dansen/ridningen eller annan aktivitet. Detta varje dag måndag till fredag, vecka efter vecka. Nu är detta en generalisering av vad jag fått för mig av vad folk ser som ett "riktigt liv". Många är nog nöjda med att leva så. 

Men inte jag. 

Mitt "riktiga liv" finns på fjället. Där är det oftast tomt på vägen när jag åker till och från jobbet. Jag får vara ute hela dagen åkandes skoter eller skidor. Visst kan vi ha stressigt på jobbet, men det är oftast under någon timme sen kan vi ha det väldigt lugnt en hel dag. Här uppe kan jag gå på tur och utforska ett nytt berg utan att träffa en människa på hela dagen, eller så åker jag utför bland alla turister om jag vill se människor. Visst kan vi ha dåligt väder, men har man bara rätt kläder så klarar man säg  När vintern är slut och allt är stängt och alla åkt hem har vi bybor fjället och byn själva och man behöver inte stressa eller trängas när man ska handla. 

Vad gör du på sommaren då?

Sommaren jobbar man också på fjället. Det finns faktiskt en sommar säsong. Då byter vi skidåkningen till cykling, precis som på vintern. Cykla på platten eller utför. Det behövs folk till det med. Några ska köra liften, några ska underhålla backarna så dom är fina, några hyr ut cyklar och några reparerar cyklarna. På fritiden är jag ute och vandrar eller springer på fjället. Ibland åker man till någon tjärn eller älven och fiskar. Man njuter av stillheten. Det finns obegränsat med träningsmöjligheter och massa saker att hitta på bara runt hörnan. 

Jag lever er semester, tänk på det. Och jag får betalt för det. 

Ta nu detta med en klackspart. Ganska romantiserat från min sida, men det finns en sanning i det. Många är nöjda med sitt arbete och "riktiga liv", men det finns dom som gärna skulle byta med mig. Men tänk då att jag har 10 mil till närmsta sjukhus/McDonald's/ICA Maxi, 7 mil till närmsta trafikljus/p-lisa. 

Ha de

Mattias J

7 maj 2013